Mikrobiološka poletna šola ANTIBIOTIKI (2014)

Tako, mikrobiološko poletno šolo – ANTIBIOTIKi smo uspešno pripeljali do konca. Mi smo se z vami zelo zabavali in upamo, da so občutki obojestranski. V galeriji z Vami želimo deliti nekaj najbolj zanimivih trenutkov predavanj, vaj ter družabnih odmorov, ki so nas te tri dni zbliževali.

Z željo, da ste, tako kot mi, ustvarili nepozabne spomine in da se srečamo še na kakšnem projektu vam želimo uspešno študijsko leto!

Ekipa organizatorjev.

http://mikropoletnasola.wix.com/mikropoletnasola#!slideshow/cgnt

antibiotiki


Poletna šola s tematiko ANTIBIOTIKOV je namenjena vsem študentom mikrobiologije in biotehniške fakultete ter zunanjim obiskovalcem, ki jih tematika podrobneje zanima. Odvijala se na koncu poletnih počitnic, ko zaključimo z vsemi obveznostnimi študijskega leta, od 23. do 25. septembra 2014 na Biotehniški fakulteti (Jamnikarjeva 101).

Obiskovalcem želimo približati aktualno tematiko antibiotikov iz nekoliko drugačne perspektive. Govorili bomo o najnovejših pristopih v odkrivanju in industrijski proizvodnji antibiotikov ter prednostih in slabostih njihove uporabe, vključno s problemom razvoja odpornosti mikroorganizmov na protimikrobna sredstva.

Projekt bo izveden v treh sklopih:

1.Sklop bo obravnaval teme kot so medicinski in gospodarski pomen antibiotikov, njihov zgodovinski pregled in vpliv na razvoj družbe v določenem časovnem obdobju. Omenjali bomo izvor antibiotikov in iskanje novih organizmov, ki proizvajajo potencialne nove antibiotike ter prve korake proizvodnje in testiranj na laboratorijskem nivoju. Govorili bomo tako o mehanizmih delovanja kot o novih pristopih ter tehnikah raziskovanja in izdelave protimikrobnih snovi naravnega in sintetičnega izvora. Govorili bomo  tudi o kliničnem testiranju in uvajanju novih protimikrobnih učinkovin v kliniko.

2.Sklop bo obravnaval prenose laboratorijskih sistemov na industrijski nivo proizvodnje. Ukvarjali se bomo s problematiko industrijske proizvodnje v velikih volumnih, omejitvah razvoja novih produktov za masovno proizvodnjo ter novih pristopih, ki to problematiko rešujejo. Obravnavali bomo moderne pristope biosinteznega inženirstva pri antibiotikih naravnega izvora, potek kliničnih testiranj protimikrobnih učinkovin v razvoju novega antibiotika ter raziskali tematiko gospodarskega in družbenega pomena proizvodnje ter smernice evropske skupnosti s konkretnimi primeri projektov, ki so financirani s strani Evropske unije.

3.Sklop bo posvečen predvsem problemu razvoja mikrobne odpornosti proti protimikrobnim učinkovinam. Govorili bomo o pojavu in mehanizmih odpornosti proti antibiotikom in o klinični uporabi protibakterijskih učinkovin za zdravljenje infektivnih bolezni. Omenili bomo pojave razvoja odpornosti proti antibiotikom v prehranski industriji ter z njimi povezane problematike varnosti živil. Poudarili bomo pomen pravilne uporabe protimikrobnih sredstev ter opredelili nabor učinkovin, ki so trenutno v kliničnem testiranju.

Znanje se bo ustrezno nadgradilo z izvedbo praktične laboratorijske delavnice z naslovom:

PRODUKCIJA OKSITETRACIKLINA Z BAKTERIJO Streptomyces rimosus IN NJEGOVO OVREDNOTENJE Z RAZLIČNIMI METODOLOŠKIMI PRISTOPI.

Izvajali bomo različne mikrobiološke manipulacije z industrijskim sevom, izvajali moderne metode selekcije in testiranja izbranih, izboljšanih, sevov v bioreaktorju in tako sami proizvedli protimikrobno sredstvo – oksitetraciklin. Delo bo vključevalo nastavitev sistema za selekcijo in proizvodnje antibiotika na laboratorijskem nivoju. Vzpostavili bomo proizvodnjo, opredelili delovanje, kakovost ter količino dobljenega produkta s primerjanjem rezultatov analiz dobljenih z različnih laboratorijskimi tehnikami kot so difuzna metoda (metoda na gojiščih), spektrofotometrija ter visokotlačna tekočinska kromatografija (HPLC).

PROGRAM >>

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Log Out / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Log Out / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Log Out / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Log Out / Spremeni )

Connecting to %s