Pogosta vprašanja (FAQ)

  1. Kako pridem do DŠMBS gradiv oz. kakšno je geslo?

    Odgovor tukaj.

  2. Kje najdem Ro4, LŽ2 ali B7?

    Odgovor tukaj.

  3. Kdaj dobimo urnik?

    Pozno, zato si lahko pomagate z urniki prejšnjih let, saj bo najverjetneje podoben (glej gradiva). Ko bo objavljen, boste novi urnik našli tukaj na spletni strani BF.

  4. Moodle – kaj je to in zakaj to rabim?

    Moodle je spletno učno okolje oz. platforma, ki jo nekateri profesorji uporabljajo kot dopolnilo VIS-u. Na njem boste našli gradiva, oddajali seminarje ipd. Za vpis v moodle je potrebno dobiti uporabniško ime in geslo, nato pa vsak predmet zahteva geslo oz. ključ za vpis, katerega vam bo najverjetneje posredoval profesor na uvodnem predavanju.

  5. Kaj potrebujem pri študiju mikrobiologije?

    Klasika – zagnanost za delo in motivacijo, angleščino in predstavo o nevidnem 😉 Če se vprašanje navezuje na pripomočke, pa je to vedno laboratorijska halja (1. letniki imajo možnost naročiti brezplačno haljo prek ŠSBF), vžigalnik (to, da ne kadite, ni izgovor) in alkoholni flomaster. Dodatno pride v poštev gumica za lase, pinceta, kalkulator ipd. Vse podrobnosti slišite na uvodnih urah. Od literature pa je za vsakega mikrobiologa nujen Brock Biology of Microorganisms.

  6. Kako poteka športna vzgoja?

    Obvezna športna vzgoja nima protivrednosti v kreditnih točkah, je pa določeno število ur pogoj za vpis v 3. letnik. Vrsto in lokacijo vadbe si prvi letniki izberete sami v VIS-u, poleg tega so organizirani izleti in tečaji npr. med vikendi – novice so objavljene na strani Katedre za šp. vzgojo. Večina možnosti je za študente BF brezplačnih (izjema so tečaji z dražjo opremo, npr. jahanje, jadranje…). V kolikor se urnik zamenja in za določeno vadbo v njem ni več prostora, se da vse dogovoriti s profesorjema. Športno vzgojo je mogoče v višjih letnikih izbrati tudi kot izbirni predmet – v tem primeru pa šteje določeno število kreditnih točk.

  7. Ali je prisotnost obvezna?

    Ja, sploh vajam se je nemogoče izogniti, v zvezi s prisotnostjo na predavanjih pa imajo profesorji različne metode. Uspešno opravljene vaje, ponekod pa tudi prisotnost na predavanjih, so lahko pogoj za pristop k izpitu. O točnih obveznostih boste seznanjeni pri vsakem predmetu posebej. Običajno je sprejemljiva odsotnost 1x z zdravniškim opravičilom.

  8. Lahko zamenjam skupino?

    Študent ponavadi lahko zamenja skupino za vaje, če najde zamenjavo (tako da se število študentov v skupini ne spremeni). V vsakem primeru se je potrebno predhodno dogovoriti z asistentom.

  9. Kje vidim, če je ocena vnesena v VIS?

    Pri vpisu lahko izberete, da vas sistem po SMS-u obvesti, ko je ocena vnesena v indeks. Takrat je v VIS-u vidna pod MOJI PODATKI / Moj indeks. O predhodno vneseni (nepotrjeni) začasni oceni ne boste obveščeni, lahko pa jo vidite pod IZPITI / Pregled prijav. Pri sestavljenih predmetih poskusite z znakom + pred imenom predmeta.

  10. Do kdaj se lahko prijavim ali odjavim z izpita?

    Rok za prijavo na izpit preko VIS-a je 3 dni pred vnesenim izpitnim rokom, in sicer do polnoči, za odjavo dan prej do polnoči.

    prijava: dan izpita → rok prijave
    pon. → petek, do 24.00 ure
    torek → sobota, do 24.00 ure
    sreda → nedelja, do 24.00 ure
    četrtek → pon., do 24.00 ure
    petek → torek, do 24.00 ure
    odjava: dan izpita → rok odjave
    pon. → nedelja, do 24.00 ure
    torek → pon., do 24.00 ure
    sreda → torek, do 24.00 ure
    četrtek → sreda, do 24.00 ure
    petek → četrtek, do 24.00 ure
  11. Minilo je že XXX časa, izpiti pa še niso popravljeni. Kaj zdaj?

    Zagotovo bo prej ali slej prišlo do situacije, ko bi želeli imeti ocene v indeksu prej, kot si to predstavljajo profesorji. V tem primeru se izbere predstavnik (lahko je predsednik letnika, ni pa nujno), ki prijazno posreduje profesorju želje oz. vprašanje v tej smeri, običajno najprej po e-pošti. Pri kontaktiranju profesojev se držite osnovnega bontona digitalnega sporočanja s primerno slovnico – nagovor, jedrnat opis kdo ste in kaj želite ter prijazen pozdrav ne bo odveč.

  12. Zviševanje ocen?

    Če študent, ki je izpit pri določenem predmetu že uspešno opravil in ima še vedno status študenta, želi doseči višjo oceno, lahko izpit enkrat ponovno opravlja. Tekom celotnega študija je to mogoče za 10 izpitov. Po dogovoru z nosilcem predmeta prošnjo (obrazec) prinesete ge. Selmi Muhar. Za zviševanje ocene se po novem prijavite na izpit prek VIS-a.
    In še dobra novica: Če bi bila ocena s ponavljanja nižja, obvelja predhodno dosežena ocena.

  13. Literatura?

    Večina literature za mikrobiologe je v angleščini. Tovrstne knjige se z malo iznajdljivosti da poiskati tudi na širnem spletu. Za predmete, kjer je/so predpisana slovenska skripta, to ponavadi kupite v Beletrini, za določene stvari je pravi naslov lahko fotokopirnica – na živilstvu in na biologiji (glej zemljevid). Večinoma predavatelji objavijo svoja gradiva ali izročke v elektronski obliki na VIS-u ali moodle-u.

  14. Pogoji za vpis v višji letnik?

    Vseh 60 KT, ure športne vzgoje so dodatni pogoj za vpis v 3. letnik. O pogojnem vpisu na podlagi prošnje odloča študijska komisija – možen je v primeru majhnega števila manjkajočih KT v kombinaciji z dobrim razlogom.

  15. Printbox – kaj in kako?

    Rdeči Printbox kiosk je nekakšna samopostrežna fotokopirnica v malem – največkrat jo uporabljamo za tiskanje z USB ključa. Več info na uradni spletni strani.

  16. Študentski boni – prehrana v Ljubljani?

    Študentske bone je mogoče koristiti prek telefona ali čip-kartice. Vse informacije v zvezi s prijavo najdete na spletni strani, kjer je tudi imenik lokalov s cenami in meniji. Na BF imamo menzi v biološkem središču in na Rodici, v sklopu našega ‘Life Science Campus-a’ pa je menza tudi v sosednji FRI/FKKT stavbi.

  17. Eduroam – brezplačni WiFi?

    Tudi na območjih BF lahko vsi študentje dostopamo do brezžičnega omrežja Eduroam (education roaming – mednarodna federacija brezžičnih omrežij za uporabnike iz izobraževalne in raziskovalne sfere). Za dostop najprej pridobite digitalno identiteto Univerze v Ljubljani, ki je za študente seveda brezplačna. Nastavitve na računalniku z možnostjo brezžične povezave (WiFi) potekajo preprosto s pomočjo čarovnika, postopek nastavitve za telefone idr. mobilne naprave pa je lepo razložen na Arnes-ovi strani (na kratko: Arnesov certifikat, 802.1x EAP, TTLS, PAP, uporabniskoime@student.uni-lj.si, anonymous@student.uni-lj.si, geslo). S tako nastavljeno napravo lahko uporabljate vsako brezžično omrežje Eduroam, v Sloveniji ali tujini.

Komentiraj